O mnie

Jestem dietetykiem (Warszawski Uniwersytet Medyczny) oraz psychodietetykiem (Szkoła Wyższa Psychologii Społecznej). Ukończyłam m.in. specjalistyczne szkolenie z zakresu leczenia żywieniowego insulinooporości uzyskując tytuł “Specjalista Polecany Insulinoopornym” (Fundacja Insulinooporność – Polecani Specjaliści). Posiadam doświadczenie w poradnictwie indywidualnym oraz edukacji zdrowotnej. W mojej pracy bazuję na zasadach EBN (Evidence-Based Nutrition, Żywienie Oparte na Dowodach Naukowych).

Już na studiach poznałam ogromną potrzebę edukacji w zakresie zdrowego odżywiania oraz znaczenie zmiany stylu życia. Późniejsza praca w gabinetach dietetycznych utwierdziła mnie tylko w przekonaniu, jak wiele jest jeszcze do zrobienia na tym polu, a praca dietetyka nie ogranicza się jedynie do podania kartki z ułożoną dietą, ale w znacznym stopniu opiera się na towarzyszeniu w drodze prowadzącej do zmian.

To co staram się przekazywać Pacjentom to świadomość, że osiągnięcie celu nie zależy od przestrzegania ścisłej diety od dnia A do dnia B, ale od trwałych zmian, które zaowocują poprawą zdrowia i w rezultacie spadkiem masy ciała (lub innymi korzystnymi efektami).

Moją największą motywacją jest, gdy słyszę, jak zmieniło się czyjeś życie, bo wtedy wiem, że osiągnęłam także swój cel 🙂

Projekty i wykłady:

  • Wykłady dla Mam „Rozszerzanie diety niemowlaka z uwzględnieniem metody BLW”, „Żywienie dzieci po 3 roku życia” (Stowarzyszenie Nowy Duch Mam, Nowy Dwór Mazowiecki, 2019)
  • Cykl wykładów oraz konsultacji indywidualnych dla podopiecznych Domu Dziennego Pobytu Senior + (Leoncin, 2018/2019)
  • Wykład dla młodzieży „Zdrowy styl życia – z czym to się je” (Liceum Ogólnokształcące im. Wojska Polskiego, Nowy Dwór Mazowiecki, 2018)
  • Wykłady dla pracowników przedszkola oraz rodziców dzieci „Żywienie dzieci w wieku przedszkolnym” (Akademia Maluchów, Warszawa, 2016)

ATOPIA:

Dziecko z alergią przy świątecznym stole (ATOPIA, nr 4/2019)
Diagnostyczna dieta eliminacyjna (ATOPIA, jesień 2020)

DIETA I TRENING:

5 posiłków dziennie – czy zawsze i dla każdego to dobre rozwiązanie (Dieta i Trening, nr (2) 7 2017)
Dieta na wakacjach czy wakacje od diety? (Dieta i Trening, nr (4) 9 2017)

LIGHTBOX BLOG:

Diety cud – dlaczego nie przynoszą długotrwałych efektów
Dieta na piękną skórę
Dlaczego warto jeść jesienne warzywa
5 szybkich posiłków dietetycznych na bazie jesiennych warzyw
Jak rozruszać metabolizm zdrową dietą?
Dlaczego warto jeść kolorowe warzywa
Czy tłuszcz uporczywie odkładający się na biodrach i udach można zredukować dietą?
Czy dieta low-carb pomoże mi schudnąć?
Jak korzystać z dietetycznych dobrodziejstw lata
Letnia dieta
Zdrowe dania z pomidorów krojonych w puszce
5 zdrowych wiosennych przepisów
Zasady komponowania zdrowych posiłków nawet jeśli masz tylko resztki zapasów
Dieta dla aktywnych
Co jeść, aby wzmacniać odporność
Czy wiosna to dobry czas na odchudzanie?
Jak nie przytyć wczesną wiosną?
Jak pod koniec zimy podnieść nastrój i samopoczucie poprzez dietę
Czy węglowodany tuczą?
Jak powstrzymać napady głodu
Dieta na zdrowe serce
Superfoods
Ile białka w zdrowej diecie?
Czego nie jeść?
Postanowienia noworoczne zaplanuj już teraz – jak ułożyć zdrowy plan na Nowy Rok
5 przepisów na pyszne potrawy świąteczne w wersji fit
Efekt jojo? Nie, dziękuję!
Czy dorosły człowiek trawi laktozę i inne mity na temat mleka
Dieta przy insulinooporności
Kawa, wino, herbata - czy są dozwolone na diecie?
Rozgrzewające przyprawy na jesienne chłody
Jak pobudzić metabolizm i skutecznie schudnąć?
Czy początek jesieni to dobry czas na odchudzanie?
Zdrowe bakterie, zdrowe jelita
Zdrowe odżywianie w okresie menopauzy
Błonnik – lekarstwo na talerzu
Dlaczego nie mogę schudnąć?
Dieta alkaliczna – hit czy kit?
Kiedy warto zwrócić się po pomoc do dietetyka
5 najlepszych sposobów na płaski brzuch
Kuchnia śródziemnomorska – co przywieźć z wakacji?
Dietetyczne last minute – jak dobrze wyglądać na plaży?
5 prostych przepisów na zdrowe słodkości z letnich owoców
Czego unikać podczas posiłków na wczasach all inclusive
Napoje dietetyczne – co wybierać
Jak nie przytyć na wakacjach
Najzdrowsze letnie owoce
Wiosenne pułapki dietetyczne
Co pić, aby być zdrowym i szczupłym?
Zdrowa sylwetka w każdym wieku – odchudzanie po pięćdziesiątce
Mity dotyczące odchudzania
Wiosenna odnowa: pięć postanowień zdrowotnych i dietetycznych na wiosnę
Wielkanoc – jak przetrwać święta, kiedy jesteś na diecie
Jak schudnąć przed majówką
Co jeść na przednówku?
Dieta – szybka czy skuteczna?
Czy dieta paleo jest zdrowa?
Dieta a mindfulness
Czy warto stosować dietę ketogeniczną?
Ratunek dla włosów zmęczonych zimą
Zimowe niedobory witamin – jak im zapobiegać?
Czy na diecie można pić alkohol?
Jak się odżywiać zimą, żeby nie przytyć
Postanowienia noworoczne – jak przestawić się na zdrową dietę
Najlepsza dieta na „po świętach”
Jak zaradzić przejedzeniu?
Jak uniknąć objadania się w święta
Czy warto jeść grzyby?
Co dawać dzieciom do jedzenia do szkoły?
Rozgrzewające posiłki i przekąski
Odporność na talerzu – co jeść, żeby nie dać się przeziębieniom?
Dieta odchudzająca na jesień
Co zrobić, żeby nie przytyć jesienią?
Mięso – jeść czy nie jeść?
Magnez w diecie
Wartości odżywcze popularnych kasz
Czy napoje izotoniczne są zdrowe?
8 sposobów na zdrowsze życie
Jak uniknąć efektu jojo? 3 najważniejsze zasady
Zbilansowana dieta – czyli jaka?
Dieta szczęścia
Skuteczne odchudzanie – poznaj 10 złotych zasad!
Cynamon a cukrzyca
Zdrowe odżywianie – czy można się go nauczyć?
Błonnik pokarmowy – niezbędny w zdrowej diecie
Zdrowa odpowiedź na wieczorny głód
Co jeść przed i po treningu, jeśli chcesz schudnąć
Tłuszcz nie musi być wrogiem
7 produktów, które znakomicie nawadniają organizm
5 sposobów na to, jak jeść więcej warzyw
Jak przetrwać święta i nie przytyć – 5 rad dietetyka