Jajecznica z boczniakami
Mój mąż stwierdził, że to raczej boczniaki z jajkiem, ale kto by się nad tym zastanawiał :) Jeśli boczniaki to oczywiście nie mogło się obyć bez czosnku i koperku - u mnie zawsze w dużej ilości. Ostatnio to moje ulubione śniadanie/drugie śniadanie/kolacja :)
Składniki:
100 g boczniaków
2 jajka
¼ cebuli
duży ząbek czosnku (mój był naprawdę duży - taki ok. 8 g)
koperek wg uznania
łyżeczka masła
Przygotowanie:
Na łyżeczce masła zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek (czosnek dodać nieco później, aby się nie przypalił). Wrzucić pokrojone w paseczki boczniaki i dusić pod przykryciem aż grzyby będą miękkie (w międzyczasie dodać posiekany koperek). Na koniec wbić jajka i chwilę mieszać do uzyskania pożądanego ścięcia.
Wartości odżywcze:
226 kcal • 16,5 g białka • 14,3 g tłuszczu • 9,5 g węglowodanów
Odsłony: 922
Add comment