Placuszki bananowe na kefirze z sosem cytrynowym
Składniki:
200 g mąki pełnoziarnistej
1 pełna szklanka kefiru (300 g)
2 jajka
2 dojrzałe banany (ok. 200 g)
Składniki - sos:
½ kubeczka małego jogurtu naturalnego (ok. 90 g)
1-1,5 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka miodu (ok. 8 g)
Przygotowanie:
Blendujemy banany z jajkami i kefirem, a następnie miksujemy z mąką. Jeśli ktoś ma dobry blender, który od razu zrobi bziiiit ze wszystkiego, też może być :) . Na patelnię (ja przesmarowałam ją śladową ilością oleju, żeby na pewno nic nie przywarło) nakładamy po łyżce ciasta i pieczemy z obu stron na złoty kolor. Mieszamy ze sobą składniki sosu i polewamy placuszki (można trochę zmodyfikować jego proporcje – ja chciałam, żeby było dobrze czuć cytrynę, ale żeby rodzina zjadła bez marudzenia, że kwaśne :D ).
Wartości odżywcze:
5 sztuk z sosem: 246 kcal • 11,5 g białka • 4,3 g tłuszczu • 40,8 g węglowodanów
Odsłony: 820
Add comment